sobota, 20 maja 2017

Cudowne właściwości truskawek

W tym roku pogoda opóźniła wiosnę w naszym kraju, przymrozki spowodowały straty rolników poprzez zmniejszenie spodziewanych plonów, również na nas konsumentach to się odbiło znaczną zwyżką cen owoców i warzyw.

W ubiegłym roku cena truskawek o tej porze była w granicach 15 zł za kilogram owoców, w tym roku cena to nawet 30 zł za kilogram. To pokazuje jak pogoda oddziałuje na wiele czynników w życiu codziennym.

Uspokajamy, że jak co roku z czasem ceny owoców spadają, także każdy w tym roku skosztuje pysznych i słodkich truskawek.

Nie tylko smak powoduje, że po nie sięgamy ponieważ mają one szereg cudownych właściwości nie tylko zdrowotnych a także kosmetycznych.

Te czerwone owoce dostępne są praktycznie przez cały rok, z tym że radzimy sięgać po nie tylko w sezonie, kiedy to sprzedawane są tylko te prawdziwe Polskie, dlatego że reszta jest sprowadzana z innych krajów np, z Hiszpanii, które to w ogóle nie mają smaku i do tego są twarde i naszpikowane pestycydami.

Dobre bo Polskie sprawdza tu się doskonale, ponieważ nasze truskawki mają prawdziwy słodki smak i znacznie więcej wartości odżywczych.

Truskawki a odchudzanie

Te właściwości docenią specjalnie panie, można tymi owocami się zajadać bez obaw o przytycie, wręcz przeciwnie możemy dzięki temu schudnąć ponieważ 100 gram truskawek zawiera ledwie około 28 kalorii. Dodatkowo zawierają w sobie pektyny, które wspomagają pracę jelit, są też moczopędne ponieważ zawierają w sobie aż 90 procent wody, a więc wspomagają pracę nerek oraz usuwają nadmiar wody z organizmu.

Witaminy w truskawkach

Okazuje się, że mają one więcej witaminy C niż w jakimkolwiek innym cytrusie. Znajdziemy również witaminy A, E, B1, B2, B3, B6

Minerały w truskawkach

Zawierają w sobie również wiele minerałów w tym fosfor i krzem, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, wzmacniają kości i korzystnie wpływają na skórę. Magnez działa korzystnie na układ nerwowy. Poprawiający pamięć mangan oraz również niedoceniane: cynk, potas, wapń, żelazo.

Truskawki - warto wiedzieć

Chyba jedyną wadą jest to że mogą one uczulać, dlatego warto zrobić przed ich pierwszym spożyciem próbę alergiczną.

Truskawki należy zrywać z szypułkami ponieważ wtedy dłużej zachowują świeżość. Nie lubią moczenia, dlatego przed spożyciem wystarczy je opłukać.

Zajadasz się truskawkami i niezdarnie poplamiłaś swoje ubranie? Zajrzyj do tego artykułu:
http://radydomowe.blogspot.com/2014/02/jak-usunac-plame-z-truskawek.html

Ja uwielbiam zmiksowane ze śmietaną i cukrem a Wy ;)?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz