niedziela, 21 maja 2017

Czy mrożone owoce tracą witaminy?

Teraz jest sezon na świeże owoce, ale jednocześnie początek ich przetwarzania na soki, drzemy i inne przetwory. Ale wielu z nas chce zachować ich smak na później w postaci nieprzetworzonej. Dlatego sięgamy po jedną z najstarszych metod przechowywania żywności czyli zamrażanie.

Wiele osób się zastanawia czy takie przechowywanie jest dobre, czy zachowujemy wszystkie witaminy i wartości odżywcze. Zdania są podzielone, jedni twierdzą, że takie przechowywanie wcale nie ma sensu ponieważ poprzez mrożenie tracimy witaminy a inni twierdzą wręcz przeciwnie.

Jaka jest prawda? Czy mrożonki zachowują swoje wartości?\

My uspakajamy i obalamy wszelkie mity, mrożonki nie tracą swoich wartości odżywczych!
W teorii można napisać co tylko się chcę, dlatego do potwierdzenia swojej tezy warto posiłkować się chociażby badaniami naukowymi,

I to właśnie one wykazują, że mrożone owoce i warzywa zachowują swoje wartości. Oczywiście nie jest to 100 procent ale utraty są na prawdę znikome. I tak chociażby w przypadku witaminy A badania wykazały, że utrata tej witaminy podczas mrożenia wynosi raptem 5-10% W przypadku witaminy C jest to nieznacznie więcej bo w granicach 15%. I tu pewnie pojawia się głos wszystkich sceptyków: "A jednak!" 
My uspakajamy i dajemy kolejny kontrargument, że w przypadku gotowania dżemów i soków utrata podczas wysokiej temperatury utrata to ponad połowa wartości odżywczych!
I tym samym mrożonki tracą ich mniej, niż świeże owoce!

Również zawarte przeciwutleniacze w naturalnych dobrach natury są odporne na ujemną temperaturę.

Lepsze mrożonki niż suplementy diety!

W sezonie zimowym, gdzie ciężko jest otrzymać świeże owoce, często posiłkujemy się sztucznymi suplementami diety. Ale po co to robić skoro możemy sięgnąć po witaminy do zamrażarki. Takie witaminy znacznie lepiej przyswaja nasz organizm niż w przypadku sztucznie wytworzonych witamin.

Zalety mrożonek
  • dostępność - możemy je kupić przez cały rok, a więc w zimę gdy owoców i warzyw brak możemy je kupić i uzupełnić dietę naturalnymi składnikami.
  • wygoda - jeżeli masz mało miejsca w zamrażarce to oczywiście można je codziennie kupić w każdym sklepie. Takie produkty są zamrażane w kilka godzin po zbiorach, do tego są zamrażane w nowoczesny sposób trwa czasem tylko kilka minut co dodatkowo wpływa na zachowanie większej porcji witamin.
  • czas - oszczędza go nam ponieważ takie warzywa są już oczyszczone i wstępnie przetworzone co skraca czas ich przygotowania.
  • brak chemii - są przechowywane w naturalny sposób, a więc nie posiadają sztucznych konserwantów.
Prawidłowe mrożenie owoców
  • należy je mrozić maksymalnie kilka godzin po zbiorach
  • w zamrażarkach które mrożą maksymalnie do -6 stopni Celsjusza przechowujemy maksymalnie do tygodnia czasu
  • w zamrażarkach od -18 przechowujemy do 12 miesięcy
  • owoce posypane cukrem przedłużają ten okres nawet do 18 miesięcy

Prawidłowe rozmnażanie
  • mrożone owoce wrzucamy do gorącej wody, lecz nie gotujemy ich zbyt długo
  • należy je wyciągnąć chwilę przed przygotowaniem a nie kilka godzin przed
  • aby zjeść surowe owoce należy je włożyć na kilka godzin do lodówki
  • aby przyspieszyć proces trzeba w torebce włożyć je do zimnej wody
Warto wiedzieć

Nie wolno rozmrożonych owoców ponownie zamrażać!