czwartek, 27 lutego 2014

Jak odświeżyć pieczywo?

Chleb to dla mnie nieodłączna część codziennego posiłku nie wyobrażam sobie wielu posiłków bez pieczywa. Często zdarza się, że chleb trochę dłużej poleży i staje się czerstwy, można mu nadać świeży wygląd, smak i naturalna chrupkość w naturalny sposób.



A właściwie na dwa. Pierwszym sposobem bardzo prostym jest włożenie obranego jabłka do chlebaka na około 12 godzin.

Drugi sposób to włożenie do piekarnika pojemnika z wodą i nagrzanie do momentu aż woda zacznie parować. Wyłączamy ogrzewanie i wkładamy pieczywo ( nie wyciągamy pojemnika z wodą ). Nasze pieczywo trzymamy około 2 godzin, po tym czasie nasz czerstwy chleb staje się swieżutki i chrupiący dosłownie jak z prosto z pieca. Smacznego !:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz