Wspaniałym środkiem do wyczyszczenia rusztu będzie zwykła domowa sól kuchenna. Wystarczy posypać solą i podgrzewać tak długo aż sól zbrązowieje. Później trzeba ją zetrzeć a kratkę umyć.
Na mniejsze zabrudzenia dobry będzie roztwór wody z octem.
Jeżeli chodzi o misę i obudowę grilla to po zakończeniu smażenia nie należy zalewać węgla, czy brykietu wodą ponieważ możemy doprowadzić do uszkodzenia metalu. Najlepiej poczekać do całkowitego wypalenia ewentualnie delikatnie zrzucić żar na ziemię.
Czyścimy zwykła wodą i szmatką. Jeżeli zabrudzenia są większe to używamy drucianej szczotki, woda i mydło. Później by zapobiec korozji osuszamy np. papierowym ręcznikiem. Jeżeli dojdzie już do sytuacji, że pojawi się rdza to czyścimy papierem ściernym i zabezpieczamy odpowiednią do tego farbą. Także nie musisz wyrzucać i kupować nowego a obecny jeszcze da Ci wiele wspomnień przyjemnych chwil z rodziną i przyjaciółmi.
Jeśli macie jakieś ciekawe sugestie to zapraszam do komentowania...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz