Przede wszystkim poczekaj aż opiekacz wystygnie także spokojnie zjesz zapiekanki.
Później użyj drewnianej łyżki aby zetrzeć zaschnięty ser i przypieczone resztki, i nigdy do tego nie używaj do tego metalowych sztućców ponieważ możesz porysować teflon, który z czasem będzie odchodził. Jeśli nie posiadasz drewnianej łyżki to zrób to nożem ale przez np ścierkę.
Później wystarczy zetrzeć resztki np zmywakiem i gotowe.
Uwielbiam zapiekanki ale czyszczenie tostera to już mniej :P Dzięki za poradę :)
OdpowiedzUsuńFakt czyszczenie opiekacza jest problematyczne ale mimo wszystko zapiekanki to świetna przekąska i warta wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńOsobiście czasami używam opiekacza i jestem świadoma, że jego popularność szybko nie przeminie. Zresztą to narzędzie jest bardzo wykorzystywane w każdej kuchni. Sama kupiłam opiekacz w https://duka.com/pl/agd/tostery i jak do tej pory działa bez zarzutów. Czasami uporczywe jest jego czyszczenie, jednak pyszne i gorące sandwicze są tego warte.
OdpowiedzUsuń