środa, 30 września 2015

Źródło witaminy C

Czas płynie nieubłaganie i niestety powoli kończą się ciepłe dni... Nastaje jesień, a zatem chłodne, wietrzne i bardzo często deszczowe dni. Nasza odporność na choroby spada, co często doprowadza do przeziębienia i dalej do kolejnych powikłań. 

Jak temu zaradzić?

  Najskuteczniejszą metodą jest oczywiście metoda "lepiej zapobiegać niż leczyć". A jak to najlepiej robić? Należy wspomagać nasz układ odpornościowy a najlepiej jest to oczywiście robić poprzez naturalne sposoby czyli Witamina C. Kto chce to oczywiście może faszerować się chemią, tym bardziej że wiele osób ma codzienną garść tabletek, na włosy, paznokcie, bóle, stawy, skórę i tak można by wymieniać jeszcze bardzo długo. Z resztą tak naprawdę myślę, że wielu osobom nie ma się co dziwić, skoro w telewizji 90% reklam są to głównie same medykamenty. Owszem jest to na pewno pomocne i podejrzewam, że również skuteczne dlatego nie chcę tutaj w tym artykule robić żadnej antyreklamy wielkim koncernom farmaceutycznym ale chcę zaznaczyć, że wiele tych mikroelementów i witamin możemy zastąpić w naturalny sposób. Dlatego też mam zamiar przytoczyć Wam w tym i w kolejnych moich postach naturalne źródła witamin.

 A więc dziś: W czym pomaga Witamina C? Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że witamina C wspomaga odporność a nie leczy już z zaawansowanej choroby. Ponieważ jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców witamina C ma bardzo słaby wpływ na wyleczenie z choroby. Jedynie jej regularne przyjmowanie wspomaga odporność na potencjalne wirusy które atakują nasz organizm. Witamina C ma oprócz wspomagania odporności jeszcze kilka innych bardzo ważnych funkcji:

  • uszczelnia i wzmacnia układ krwionośny 
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa przeciwnowotworowo 
  • jest skutecznym przeciwutleniaczem który zapobiega procesom starzenia się skóry. 


Jakie są najlepsze źródła witaminy C?
Jeżeli chodzi o naturalne to do wyboru mamy bardzo wiele produktów:

  • dzika róża
  • rokitnik 
  • czarna porzeczka 
  • papryka czerwona 
  • truskawki 
  • brokuły 
  • chrzan 
  • wszelkiego rodzaju cytrusy czyli cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty 
  • a także szpinak czy natka pietruszki 


Czy da się przedawkować Witaminę C? Jak ze wszystkim tak i z witaminą C można teoretycznie przesadzić ale trzeba by jej przyjąć w ogromnych ilościach co jest u człowieka o zdrowym rozsądku mało prawdopodobne a tak poza tym to kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie dlatego nie magazynujemy go w organizmie a wydalamy wraz z potem oraz moczem.

 A na koniec ciekawostka: Czy wiesz, że... Człowiek nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie witaminy C dlatego konieczne jest jej dostarczanie wraz z posiłkiem natomiast u zwierząt jest zupełnie odwrotnie. Ponieważ one same na własne potrzeby wytwarzają kwas askorbinowy.

1 komentarz:

  1. Ja tam nie kupuję przetworzonych leków, wolę naturalne sposoby taki jak woda z cytryną, bądź duża ilość owoców cytrusowych, zwłaszcza porą zimową.

    OdpowiedzUsuń