sobota, 25 lipca 2015

Jak zrobić kawę mrożoną?

Kawa mrożona to jeden z wielu moich ulubionych  orzeźwiających a do tego także pobudzających napojów na lato. Tym bardziej, że jest to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, także na pewno każdy da sobie z tym spokojnie rade a przy okazji zachwyci cudownym smakiem siebie i swoich gości.

Przepis na kawę mrożoną (wersja bez parzenia)

Potrzebne składniki (porcja na jedną osobę)

  • 1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w zależności jaką mocną preferujemy 
  • około 100 ml zimnej wody 
  • około 100 ml zimnego mleka 
  • około łyżeczki cukru bądź więcej jeżeli lubisz słodką kawę 
  • lód pokruszony lub w kostkach
  • oraz blender z naczyniem z pokrywką i wysoka szklanka. 


 Przygotowanie:

Jest dziecinnie proste, zaczynamy od włożenia szklanki do zamrażarki. Następnie do naczynia wrzucamy po kolei wszystkie wymienione wyżej składniki. Następnie blendujemy aż do całkowitego wymieszania wszystkich składników oraz pojawienia się subtelnej pianki (jeżeli nie posiadasz blendera, możesz go zastąpić shakerem do drinków) Następnie wyciągamy szklankę z zamrażarki. Możemy dodać jeszcze kilka kostek lodu a następnie z dość wysokiego punktu nalewamy kawę do zmrożonej szklanki. I gotowe! Wersja podstawowa skończona.
Możesz ją wzbogacić np. dodając gałkę lodów waniliowych lub dodać bitej śmietany na wierzch i posypać startą czekoladą.

Wygląda a przede wszystkim smakuje bombowo!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz