wtorek, 11 marca 2014

Jak kroić cebulę?

Cebula to powszechnie znane warzywo, używana już wiele wieków temu. Ma nie tylko doskonałe walory smakowe ale także bardzo korzystnie działa na nasze zdrowie dzięki zawartości witaminy C, A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, fosforu, jest także źródłem przeciwutleniaczy.

Cebula czy to duszona, czy gotowana nie traci swoich właściwości zdrowotnych. Ale przy przyrządzaniu a konkretniej przy jej krojeniu uronimy nie jedną łze. Dlaczego tak się dzieje? Powód jest bardzo prosty, podczas krojenia wydobywają się enzymy, i silne olejki eteryczne które w połączeniu tworzą gaz łzawiący.

Jak kroić cebulę aby się nie popłakać?
Na szczęście człowiek jest pomysłowy i wiele sposobów na to ma. Przede wszystkim podczas krojenia do ust możesz włożyć:

  • kawałek cytryny
  • zapałkę (siarką w kierunku cebuli)
  • lub kawałek trójkątnego chleba.
Ewentualnie jak dla mnie najlepszym dla mnie sposobem jest:
  • obranie cebuli i włożenie jej do zamrażarki na ok 15minut dzięki czemu osłabisz działanie enzymów
  • można również włożyć obraną cebula na kilka sekund do gorącej wody.
  • możesz również podczas krojenia często płukać nóż w zimnej wodzie, i pamiętaj aby ten nóż był ostry aby siekał a nie robił warzywo na miazgę
Możesz również
  • zadbać o odpowiednią wentylację pomieszczenia ( otwórz okno lub włącz pochłaniacz pary)
  • lub postawić obok garnek z gotującą wodą. wtedy opary z krojonej cebuli połączą się z parą wodną


Znacie jakieś inne ciekawe i sprawdzone pomysły? Zapraszam do komentowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz